Tamashii Dojo

Kyokushin Karate

Wat is Kyokushin Karate?

Kyokushinkai karate is een vorm van full-contact karate. De senioren (boven de 18) mogen tijdens toernooien hun tegenstander volledig raken. Bij de trainingen in de sportschool wordt op semi-contact niveau gevochten.

Bij de jeugd worden echter andere regels gehanteerd. Zeker bij de trainingen is het niet de bedoeling dat er voluit geraakt wordt. Bij de jeugd ligt het accent op het beheersen van de technieken en het beheerst uitvoeren hiervan.

Vanaf 12 jaar worden er junioren toernooien georganiseerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van allerlei protectiemateriaal: hoofdkappen, handbeschermers, scheenbeschermers, gebitsbeschermers, tok of borstbeschermers. Het meedoen aan deze wedstrijden is een goede ervaring voor de jeugdige karateka’s en dit wordt dan ook gestimuleerd vanuit de sportschool. Het is uiteraard echter niet verplicht om deel te nemen aan de wedstrijden wanneer de kinderen hier niets voor voelen.

Het is zeker niet de bedoeling dat onze karateka’s op het schoolplein of in de buurt laten zien ‘dat ze op karate zitten’ door de technieken uit te proberen op andere kinderen!

Mas Oyama

Mas. Oyama, de grondlegger van het Kyokushinkai-karate is in 1923 in Korea geboren en studeerde Chinese en Koreaanse gevechtskunsten voordat hij naar Japan verhuisde, waar hij voor een korte tijd Shotokan en Goju karate bestudeerde. Gedesillusioneerd in de gevechtseffecten van deze systemen, spendeerde hij twee lange periodes geïsoleerd in de bergen om zijn karate te perfectioneren en om te mediteren. Hierna verbaasde hij de wereld door in een ongewapend gevecht met een stier de hoorn van de kop te breken. In zijn leven vocht hij met meer dan 50 stieren, waarvan gezegd wordt dat hij er enkele gedood heeft.

In 1954 creëerde hij zijn eigen systeem en opende hij zijn eerste dojo in Tokyo. Zijn organisatie heeft inmiddels miljoenen leden over de gehele wereld.

Wie anderen wil verslaan, moet eerst zichzelf overwinnen, dat is de basisfilosofie van het Kyokushinkai-karate. De ontwikkeling van zelfdiscipline en het naleven van de Budoregels zijn een absolute vereiste om in het Kyokushin te kunnen groeien. Een sterk ontwikkelde lichamelijke kracht gecombineerd met een nederige geest zijn de kenmerken van goede Kyokushin-karateka’s. Ook een sterk gevoel voor eerlijk spel is zeer belangrijk.

In 1994 overleed grootmeester Mas. Oyama. Voor zijn dood benoemde hij zijn topleerling en oud-wereldkampioen Shokei Matsui tot zijn opvolger als president van de International Karate Organisation (IKO).