Wat is Kyokushinkai karate?

Kyokushinkai karate is een vorm van full-contact karate. De senioren (boven de 18) mogen tijdens toernooien hun tegenstander volledig raken. Bij de trainingen in de sportschool wordt op semi-contact niveau gevochten.

Bij de jeugd worden echter andere regels gehanteerd. Zeker bij de trainingen is het niet de bedoeling dat er voluit geraakt wordt. Bij de jeugd ligt het accent op het beheersen van de technieken en het beheerst uitvoeren hiervan.

Vanaf 12 jaar worden er junioren toernooien georganiseerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van allerlei protectiemateriaal: hoofdkappen, handbeschermers, scheenbeschermers, gebitsbeschermers, tok of borstbeschermers. Het meedoen aan deze wedstrijden is een goede ervaring voor de jeugdige karateka's en dit wordt dan ook gestimuleerd vanuit de sportschool. Het is uiteraard echter niet verplicht om deel te nemen aan de wedstrijden wanneer de kinderen hier niets voor voelen.

Het is zeker niet de bedoeling dat onze karateka's op het schoolplein of in de buurt laten zien 'dat ze op karate zitten' door de technieken uit te proberen op andere kinderen!

Wat betekent Tamashii Dojo?

Onze sportschool heet 'Tamashii Dojo'. De dojo is de zaal waarin wij trainen.

Tamashii staat voor spirit, vechtlust. Dat betekent dat je je altijd goed inzet bij het trainen. En ook al heb je soms de techniek niet zo snel door, dan blijf je toch net zo lang oefenen tot die bepaalde techniek goed gaat. Er wordt ook mee bedoeld dat je niet snel moet opgeven bij bijv. het sparren, probeer toch te winnen, al denk je dat die ander beter of sneller is.

Tamashii kun je niet alleen bij het trainen gebruiken, je kunt dit ook bij de rest van je leven gebruiken. Op school lukt toch ook niet altijd alles in een keer? Probeer door middel van doorzettingsvermogen en spirit je doel te bereiken.

Hoe wordt getraind bij Tamashii Dojo?

Het uitgangspunt van de karatetraining is de Kihon, dit zijn de basistechnieken. Dit is een vast onderdeel van elke les. Een goede beheersing van de basistechnieken is een eerste vereiste voor goede karate-resultaten. Vanuit de Kihon wordt gewerkt aan Kata en Kumite. Een kata is een schijngevecht in een voorgeschreven vorm, waarin de basistechnieken tot uitdrukking komen. Kumite is het vrije vechten met een tegenstander. Al deze aspecten krijgen gemiddeld evenveel aandacht tijdens de trainingen, voorafgegaan door een gedegen conditietraining.

Waarom Kiai?

Het uitvoeren van een Kiai is belangrijk. Bijna alle technieken worden met een kiai uitgevoerd. Hiermee krijgt de techniek een extra dimensie. De fysieke uitvoering wordt zo gecombineerd met een mentale kracht.

Het verhoogt bovendien de algehele sfeer van de training.

Leden login

Trainingstijden

Woensdag:
19.00-20.00 jeugdgroep
20.00-21.30 vanaf 12 jaar

Vrijdag:
19.00-20.00 jeugdgroep
20.00-21.30 vanaf 12 jaar

Locatie

Sportzaal Schollevaar
Gong 1
2907GG Capelle aan den IJssel

Routebeschrijving